De ijskoningin

Het is koud. Niet het ‘brr, wel wat frisjes koud.’ Echt koud. Een koude waarbij je beseft dat als je niet goed voorbereid bent, ze dodelijk is. Mijn warme adem vormt ijsbolletjes op mijn wimpers en wenkbrauwen. De paar plukjes haar die uit mijn kap steken zijn hard bevroren en wit. Ik voel hun ijzige koude als ik mijn hoofd beweeg.

De kleine dood. Het is een toepasselijke naam voor de winter. Alles is stil. Verijst. Maar onder dat pak sneeuw ligt de aarde te wachten. Zwart, bruin, met in haar schoot alle zaden om in de vroege zomer met alle kracht van het leven naar buiten te schieten.

Ik voel in mijn lijf. Wie of wat ligt daar onder een dik pak sneeuw van angst en onzekerheden? Wat ligt er te rusten dat naar buiten kan komen, iets dat zo sterk is, dat het winter, na winter, na winter weer in al haar glorie blijft doorleven?

Met mijn telefoon in de hand maak ik een foto. Wie ben jij? De vrouw achter mijn levenskracht. De koningin die in mij zit.

De foto blijft weken liggen. Ga ik er mee aan de slag? Durf ik in de schoenen van de koningin te gaan staan?

De ijzige koude is voorbij. Er ligt nog steeds een paar meter sneeuw, maar de temperatuur is zelfs niet meer frisjes. Na zulke koude is min vier comfortabel, warm bijna. Er roert iets in mij. Ja, de koningin. Ze laat zich horen. Soms, eventjes, voel ik wat het is om haar te zijn.

Ik pak de foto er weer bij. Zet hem op mijn iPad en begin te tekenen.


Hei hei!

Midwinter is misschien al voorbij, de dagen worden langer, maar winter is het nog altijd heel duidelijk hier in Telemark... Zoals ik heb beschreven in het verhaaltje hierboven had ik even de tijd nodig om de winter de winter te laten zijn en de kracht-portretten rustig tot volwassenheid te laten komen. (Daarover straks meer.)

Daarnaast *tromgeroffel* wil ik ook experimenteren met een nieuw format van de atelierbrieven. Ik heb altijd veel positieve feedback gekregen van de kleine verhaaltjes die ik schrijf bij de schilderijen die ik maak. Zelf heb ik ook veel plezier in die verhaaltjes. Ze geven mij een manier om dezelfde gevoelens te uiten die ik probeer te delen met jou via de schilderijen. Een andere manier om mijn expressie te tonen dan verf. Én een manier waar ik actiever mee aan de slag wil gaan.

En wat beter als je een goed voornemen hebt dan om deze te delen met andere mensen zodat ze je hier verantwoordelijk voor houden? Nou, die andere ben jij dus. 😉

Ik ben dus van plan om voortaan elke maandbij een schilderij of portret een kleine brief te schrijven en deze naar jou te sturen. Die brief gaat niet langer zijn dan het verhaaltje hier boven de lijn. Elk seizoen wil ik nog altijd een langere brief naar je schrijven, waar ik wat meer achtergrond informatie kan geven over wat er allemaal aan de hand is in mijn atelier.

Dus! Mijn volgende brief mag je in de laatste week van maart alweer verwachten... Spannennnnd! 💃


Kracht portretten

Deze winter is het 'soul-searchen' weer flink bezig geweest. Geïnspireerd als ik altijd ben door de oude mythen en sagen besefte ik plots dat ik heel nieuwsgierig was wat er zou gebeuren als ik mezelf zou portretteren als godin, krijgster, heks, koningin, of....

Volgens 'internal-family-systems' hebben we allemaal 'parts' in onszelf zitten. Deze parts van jou zijn ooit in leven gekomen met een bepaald doel. Helaas zijn sommige parts alleen nu niet meer zo nuttig. Bijvoorbeeld de part van een lief, klein meisje zijn. Handig als je een klein meisje bent, maar niet als je een volwassen vrouw bent die naast haar partner wilt staan.

Toen dacht ik, wat als ik bewust ga zoeken naar krachtige parts van mezelf? Want die zijn er zeker ook. Alleen zijn ze niet zo vaak op de voorgrond om dat bange en onzekere parts altijd zo rap zijn in het naar voren springen. En zo ben ik bewust met deze Lydia's aan de slag gegaan, waaruit het schilderij van de godin is ontstaan. Daarna werkte ik aan de krijgster, toen de heks en nu heb ik net de koningin afgewerkt.

Terwijl ik zo bezig was voor mezelf beseft ik dat elke kracht-vrouw heel duidelijk haar eigen kleurenschema had. Pas recent heb ik door dat ik met al mijn kracht-vrouwen heel mooi de chakra's ben afgegaan: Eerst rood voor de godin, toen oranje/geel voor de krijgster, daarna geel/groen voor de heks en nu blauw voor de koningin. Ik weet nog niet welke krachtvrouwen nog op mijn deur zullen kloppen, maar ik ben benieuwd wie de paarse gaat zijn... 🧐 Ik wil me sowieso nog wat meer verdiepen in de symboliek van de archetypes in combinatie met hun chakra-kleuren, want ik denk dat ik daar nog heel veel van kan leren!

Ik heb al zo'n kracht portret voor een andere prachtige vrouw mogen maken en mijn handen kriebelen om dit voor meer mooie mensen te mogen doen.

Welke kracht vrouw of man zou jij voor jezelf op papier willen zien? De kracht portretten kunnen op dezelfde manier afgewerkt worden als de andere portretten of je kunt hem laten drukken op hout. (Zoals ik mijn eigen kracht portetten in de webshop aanbied.) Wat een hele mooie warme, natuurlijke uitstraling heeft. Wat ik denk dat heel goed past bij de energie die we samen proberen te vangen in dit persoonlijke kunstwerk voor jou. Daarbij ben ik nu ook bezig met de kracht van 'bind-runes', waarbij ik bij zo'n kracht portret voor jou ook één voor jou zal ontwerpen en in het portret zal verwerken. Zoals je bij de koningin ook kan zien.


Zo en dat was het weer voor deze seizoens-atelierbrief. Want hij is al weer veeeel te lang geworden!
Over een maand hoor je weer kort van me! 😉

Warme groet uit het besneeuwde,
maar niet zo koude Noorwegen,


Atelierbrieven

Elke maand schrijf ik een brief bij één van mijn schilderijen. Soms is het eigen werk en schrijf ik over de ervaring die me inspireerde om het te maken. Soms probeer ik met woorden te vangen wat het schilderij voor mij betekent (zoals hierboven) en soms schrijf ik een brief over hoe het was om het schilderij voor iemand anders te maken.

Wil jij deze brieven van mij ontvangen? Laat je email-adres dan hieronder achter.

 
 
Vorige
Vorige

De reizigers van het Noorden

Volgende
Volgende

Wat is de droom?